ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΜΑΤΩΝ - Ι.Λ.Ν.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ TΩΝ ΙΔΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

εζμέ (ουσ. ουδ.) εζμέ [eˈzme] Φλογ. α̈ζμα̈́ζ [æˈzmæz] Μισθ. αζ̑μές [aˈʒmes] Μισθ. αζμάς [aˈzmas] Μισθ. Πληθ. εζμέδια [eˈzmeðʝa] Ανακ. Από το τουρκ. ουσ. ezme = α) πολτοποίηση β) ορεκτικό από την πολτοποίηση λαχανικών.
Είδος φαγητού από λιωμένα φρούτα ό.π.τ. : Βορ'κόκκ' εζμέ (Λιωμένα βερίκοκκα με πετιμέζι) Καππ. -Νίγδελ.Λ. Αζ̑μές πάλ' σταφίις είνdι, δα σταφίις κουπανάς τα· ντα σταφίις κουπανίζουμ' ντα σου ντουbα̈́τσ', τσι βάζουν τσι νερό μέσα, τσι νίιδι δου, όχι, ντ' α̈ζμα̈́ς (Το εζμέ πάλι είναι σταφίδες, τις σταφίδες τις κοπανάς· τις σταφίδες τις κοπανάμε στο γουδί, και βάζουμε και νερό μέσα, και γίνεται το, όχι, το εζμέ) Μισθ. -ΑΠΥ-ΕΝΔ